Ülkemizde 3-9 Kasım tarihleri her yıl “Organ ve Doku Bağışı Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Beyin ölümü ve organ nakli ile kadavradan organ nakli ile ilgili daha önce ayrıntılı bilgiler vermiştik.
Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında ise organ bağışına ilişkin sıkça gündeme gelen bazı soruları paylaşmak istedik.
Organ Bağışı Nedir?
Kişinin serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi, kadavradan organ bağışı olarak adlandırılır. Kişi yaşarken, bir hasta için serbest iradesi ile organ nakline izin vermiş ise buna da canlıdan organ bağışı denilmektedir.
Ülkemizde Hangi Organların ve Dokuların Nakli Yapılır?
-Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, incebağırsak, kemik, kemik iliği, kornea, kalp kapağı, deri, tendon, yüz ve saçlı deri, ekstremite, uterus, kas dokusu.
Her Ölümden Sonra Organ Nakli Yapılabilir mi?
Kişi yaşarken organ bağışı yapmış olsa bile her ölüm organ nakli için uygun olmayabilir. Bu sebeple, tıbben organ nakli mümkün olan hallerde gerçekleştirilebilir.
Organ Bağışı Dinen Günah mıdır?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır. 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer dinlerde de benzer kararlar mevcuttur.
Organ Bağışı Nasıl ve Nereye Yapılır?
Canlıdan organ bağışı yapılmak isteniyor ise; naklin gerçekleştirileceği hasta ile hastaneye/organ nakli merkezine başvuru yapılması gerekir. Öldükten sonra bağış için ise kişi; hastanelere ve organ nakli yapan merkezlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olur. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir. Bağış ile ilgili olarak ailelerin önceden bilgilendirilmesi, ölüm sonrası çıkabilecek sorunları azaltacaktır.
Organ bağışı için Yaş Sınırı Var mı?
Kadavradan yapılan bağışlarda yaş sınırı yoktur. Canlıdan canlıya organ bağışında 18 yaş altındaki kişilerden organ alınmaz.18 yaş ve üzeri, hukuki ehliyeti haiz olan herkes organ bağışı yapabilir.
Bütün Organlarımı Bağışlamak Zorunda mıyım?
Hayır. Organ bağışı kartının bir bölümünde bağışlamak istenilen organlarla ilgili seçenekler mevcuttur, bu bölümde işaretlediğiniz organlarınız dışında her hangi bir organınızın alınmaz.
Bağışladığım Organlar Satılabilir mi?
2238 Sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun’a göre organ ve dokuların satılması yasaktır. Ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 91. maddesinde de organ ve doku ticareti suçunun yaptırımları düzenlenmiştir. Kadavradan yapılacak organ nakillerinde; Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Sistemi kapsamında belli bir dağıtım düzenine göre paylaştırılmakta olup sisteme aykırı organ dağıtımı yapılamaz.
Organ Bağışından Vazgeçebilir miyim?
Organ bağışından istenildiği zaman vazgeçilebilmektedir. Organ bağışı kartının iptali için organ bağışı için başvurulan sağlık kuruluşunun ve ailenin bilgilendirilmesi yeterli olacaktır. Ailenin bilgilendirilmesi önemlidir zira bağış kartınız olsa bile yakınlarınız izin vermedikçe organlarınız alınamaz.
Herkese iyi günler!
Bu, Unity Health Hastanesi’nden bir kamu duyurusudur.
Dünyanın her yerinden böbrek bağışçıları arıyoruz ve iyi ödüller için, böbrek bağışçısı olmakla ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki +1 (213) 927-2588 numaralı telefondan whatsapp kullanarak bizimle iletişime geçin.
veya unitypointhealthiowa@gmail.com adresinden bize e-posta gönderin