Cevap:
: Uluslararası hukuk normları, ülkemizin taraf olduğu sözleşmeler ve mevzuatımıza göre; hiç kimse, rızası olmaksızın ve verdiği rızaya uygun olmayan bir şekilde tıbbi bir işleme tabi tutulamaz. Bu nedenle, yapılacak her bir işlem için –istisnalar haricinde- hastaları bilgilendirmek zorunludur. Bu bilgilendirme kapsamında hastanın onam/rıza vermesi durumunda işlem yapılabilir. İleride ortaya çıkabilecek hukuki süreçlerde, bilgilendirmenin yapılmış olduğunun kanıtlanabilmesi için ise, bu bilgilendirmelerin kaydedilmesi önem taşımaktadır. Bilgilendirmenin yapıldığının en önemli delili ise hasta tarafından imzalı bir aydınlatılmış onam formudur.
Tüm bu nedenlerle, HIV testi için de sözel onam dışında, hastadan yazılı aydınlatılmış onam alınması önerilmektedir.
HIV test sonuçlarının pozitif çıkması halinde bunun doğrulayıcı testlerle teyit edileceği ve bu testin pozitif olması durumunda, Sağlık Bakanlığı’na bildiriminin yapılacağı ve bildirimde hastanın açık isminin kullanılmayacağı, bu nedenle cinsel partnerlerine ve bulaştırma riski bulunan diğer kişilere kendisi tarafından açıklama yapılması gerektiği ve bunun beklendiği, hekimin seropozitif olan kişilerin tehdit altında olan üçüncü kişileri tehlikeye attığı konusunda endişesi olması halinde ise bu bilgiyi kişinin cinsel partneri ile paylaşabileceği bilgisi hastaya verilmelidir.
Hastanın ilk tarama testinde HIV pozitifliği bulunduğunda, bu sonucun doğrulayıcı testlerle doğrulanması gerekmektedir. Hastaya tarama testlerinin bazı durumlarda (hipergamaglobulunemi gibi) yanlış pozitiflik verebileceği bilgisi verilmelidir. Hastaya testin negatif çıkabileceği ancak kesin sonuç gelene kadar pozitifmiş gibi korunması gerektiği de anlatılmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından HIV/AIDS, bulaşıcı ve salgın hastalıklar kapsamına alınmış ve bildirimi zorunlu tutulmuştur. Doğrulama (+) gelince kişisel bilgi formları laboratuvar uzmanı tarafından kodlu ve gizli olarak doğrulamayı yapan il sağlık müdürlüklerine gönderilir. Doğrulayıcı testlerin Sağlık Müdürlüğü bünyesinde yapılması sağlık müdürlüğüne bildirim yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı (2019-2024)
HIV_AIDS_Kontrol_Programi.pdf erişimi için tıklayın