Adli Tıp ve Adli Bilimler alanında çalışan araştırmacılar olarak bu alanda oluşan bilgi birikiminin suç ve suçlularla olan mücadeleye sunduğu desteği görmek bizim en büyük motivasyon kaynağımızı oluşturmaktadır. Adli Tıp ve Adli Bilimler camiasına sunduğumuz bu kitabın hedef kitlesi alanda çalışan meslektaşlarımız olduğu kadar, bu alanda uygulayıcı olarak görev yapan başta hakim, savcı ve avukat olmak üzere adliye görevlileridir.
Adli Tıp ve Adli Bilimler alanında her geçen gün gelişen teknoloji ve alana giren yeni tekniklerin öğrenilmesi ve uygulanması kadar bir diğer önemli konu, bu tekniklerden elde edilen bilginin mahkeme salonlarında anlaşılabilir bir şekilde ifade edilmesidir. Elinizdeki bu kitabın hem bu alanda akademik çalışma yapmak isteyen genç araştırmacılara bir kaynak hem de Adli Tıp ve Adli Bilimler alanında bilgi sahibi olmak isteyen hukuk uygulayıcılarına bir rehber olacağına inanıyoruz. Bu bağlamda Adli tıp ve Adli Bilimler alanına yönelik kaleme alınmış bu kitapla, özellikle akademik alanda önemli bir karşılığı olan adli tıp ve adli bilimler alanındaki Türkçe literatürü bir seviye daha zenginleştirmenin onur ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Editörlüğünü Dr. Osman Celbiş ve Dr. Emel Hülya Yükseloğlu’nun üstlendiği “Adli Bilimlerde Adli Tıp ve Adli Genetik Uygulamaları” isimli bu çalışmada, adli bilimler alanında yetkin isimler tarafından 19 bölüm kaleme alınmış ve böylelikle okurun adli bilimler alanına ilişkin genel bir bakış açısı kazanması amaçlanmıştır. Her bir bölüm kendi içerisinde, ele alınan konu bakımından ayrıntılı bir inceleme ile kaleme alınmış, verilen tüm bilgiler ve aktarılmak istenen yaklaşımlar tablo ve şekiller yardımıyla okurla buluşturulmak istenmiştir. Adli Genetik ve Adli Tıp alanında, hem uygulayıcılar hem de araştırmacılar açısından önemli konulara değinen ve bu konuları mümkün olduğunca sistematik bir biçimde ifade etmeye çalışan bu çalışmamızın Adli Bilimler camiasına hayırlı olmasını dileriz.
BÖLÜMLER
Bölüm 1 – Genetik Kimliklendirmenin Tarihçesi
Bölüm 2 – X ve Y Kromozomları Polimorfizmi
Bölüm 3 – Mitokondriyal DNA’nın Bilim Alanındaki Yeri ve Önemi
Bölüm 4 – Epigenetik ve Bağımlılık Genetiği
Bölüm 5 – Adli Genetikte Güncel Yaklaşımlar
Bölüm 6 – Terör Olaylarında Parmak İzinden DNA Temelli Kimliklendirme
Bölüm 7 – Yeni Nesil Adli Genetik Analizler, Fenotipleme ve Biyocoğrafik Soy Markırları
Bölüm 8 – Adli Genetik ve Antik DNA: Geçmişten Günümüze Genetik Kimliklendirme
Bölüm 9 – Adli Genetik Verilerin Değerlendirilmesinde Kullanılan İstatistiki Yöntemler
Bölüm 10 – Adli Genetik Laboratuvarında ISO 17025:2017 Standardı ve Raporlama
Bölüm 11 – Adli Genetikte Nanoteknoloji Uygulamaları
Bölüm 12 – Ölüm, Ölü Muayenesi ve Kimliklendirme
Bölüm 13 – Olay Yeri Yönetimi
Bölüm 14 – Otopsi İşleminde Örnek Alma Uygulamaları
Bölüm 15 – Yenidoğanlarda Otopsi Uygulamaları
Bölüm 16 – Travmatik Yaralanmalarda Raporlama ve Yara Yaşı Açısından Değerlendirme
Bölüm 17 – Ateşli Silah Yaralanmalarında Raporlama ve Atış Mesafesi Tayini
Bölüm 18 – Cinsel Saldırı Mağdurlarında Muayene
Bölüm 19 – Zehirlenmelere Medikolegal Yaklaşım ve Toksikolojik Uygulamalar
Bir Cevap Yazın